Kosa

Čarobna boja za kosu!

By  | 

Da li ste čuli za boju koja se mijenja na osnovu vašeg raspoloženja i temperature tijela? Da nauka je postala još zanimljivija.
Sigurno ste bar jednom poželjeli da se ujutro probudite s drugom bojom kose. Pa, za one koje jesu, super naučnica Lauren Bowker je to pretvorila u stvarnost.

Čarobna boja kose 2017

​Ova inovacija pokrenuta je na London Fashion Week-u u saradnji s modnom agencijom Storm Models, gdje je Bowker –in dizajnerski studio kreirao prvu u svijetu promjenjivu boju za kosu. Koja je magična ko što i samo ime kaže. Kolekcija se sastoji od sedam nijansi polu-trajne boje za kosu, od kojih svaka mijenja tonove u ovisnosti od temperature vašeg tijela i okruženja u kojem se nalazite.

Među nevjerovatnim transformacijama, izdvojile su se tri boje, i to boja „Vatra“, koja se mijenja iz crne nijanse u tamno crvenu, s daškom narandžaste kada se povećava vaša tjelesna temperatura ili temperatura prostora u kojem boravite. Jedna od popularnijih je i ona koja započinje kao snježno bijela nijansa, koja kada se snizi temperatura prostora ispod 15°C pretvara u plavu boju, i nijansa koja će ove 2017 biti jedna od najpopularnijh boja, srebreno-siva,koja se mijenja u pastelno rozu boju, idealna za odvažnije djevojke.

Boja kose 2017

​A sada najvažnije, kako nastaju ove boje?

​Bowker koristi baznu molekulu ugljika, koja se podvrgava reverzibilnoj reakciji s samom sobom. Manipuliranjem hemijskih spojeva u boji pri različitim temperaturama utiče na stabilnost molekula, a molekula s drugačijom absorpcijom svjetlosti utiče da se pojavi druga boja. Genijalno!

​Bowker otkriva da je nevjerovatna transformirajuća boja nastala kao inspiracija misterioznog glamura.
​Boje još uvijek nisu dostupne u prodaji, međutim Bowker najavljuje partnerstvo s nekom od kozmetičkih kompanija, pa se nadamo da će ove promjenjive polu-trajne boje za kosu biti dostupne u slobodnoj prodaji.