Tutorijal

Brijanje – kako izbjeći najčešće greške

By  | 

Iako je brijanje svakodnevna rutina većine muškaraca još uvijek su česte i svakodnevne greške. Da bi izbjegli najčešće greške donosimo vam o kojima je greškama riječ i male savjete kako ih izbjeći.

brijanje (1)

 

Dakle:

1. Brijanje u smjeru suprotnom od rasta dlačica

Ma koliko god stručnjaci ponavljali da je brijanje u smjeru suprotnom od rasta dlačica pogrešno i štetno, većina vas i dalje uporno po svom. Naime, jedini ispravan način brijanja je onaj u smjeru rasta dlačica. Drugim riječima, nikad ne prelazite britvicom od dna lica prema gore, već obratno – od vrha ka dnu (kao na slici). Na taj način ćete obrijati dlačice taman toliko koliko je potrebno da ne nadražite kožu. Također, pravilan smjer brijanja omogućuje da dlačice narastu dovoljno u 24 sata, kada se u pravilu ponovno brijete. Ako se brijete u smjeru suprotnom od rasta dlačica, to vrlo često izaziva iritaciju kože, urasle dlačice koje su uzrok bolnim upalama nalik prištevima i nedovoljni rast dlačica za sljedeće brijanje. Naredno jutro ćete potezati po nedovoljno izraslim dlakama što će prouzročiti iritaciju kože.

2. Nedovoljno oštra britvica

Uvijek na vrijeme zamijenite britvicu jer jedino oštrom britvicom ćete postići potpuno brijanje. Potpunije brijanje ne znači prelaženje britvicom po licu dokle ono ne bude u potpunosti glatko, već ravnomjerno i optimalno uklanjanje dlačica. Oštrom britvicom se postiže efekt glatkoće bez iritacije kože. Najgore što možete napraviti svojoj koži jest višekratno prelaziti tupom britvicom po istom mjestu, ne bi li u potpunosti obrijali sve dlačice. Možda time i jeste obrijali sve dlačice ali ste također oštetili površinski sloj kože.

3. Brijanje “na suho” ili brijanje na bazi sapuna

Brijanje na suho je nešto najgore što možete priuštiti svome licu. Koža je nedovoljno hidratizirana i nepripremljena za britvicu. Crvenilo, prištići, urasle dlačice i peckanje, samo su neke od posljedica ovakvog brijanja. Mnogo vas, lice prethodno natrlja sapunom, pa onda britvicom prelazi po licu – krivo! Na tržištu se nudi doista mnogo preparata kojima se pospješuje kvaliteta i cjelovitost brijanja. Najbolji su preparati, odnosno pjene za brijanje na bazi gela. Gel nanošenjem na lice djeluje trenutno, obuhvaćajući dlačice i dižući ih kako bi bile podatnije za brijanje. Osim što već jednim prolaskom britvice imate glatku kožu, gel kožu dodatno hidratizira, tako da su oštećenja minimalna. Brijanje je potpunije i manje abrazivno za površinski sloj kože.

4. Posjekotine i rane

Posjekotine tokom brijanja obično nastaju iz dva razloga: ili je britvica tupa ili je nova i oštra, ali ste ju previše pritisnuli o kožu tokom brijanja. Ako je britvica dovoljno oštra, lagani prijelaz po površini kože uklonit će sve dlačice. Ako se porezotina ipak dogodi, na tržištu postoje pristupačni antiseptični stickovi koji trenutno zaustavljaju krvarenje i dezinficiraju područje.

Как-брадата-ви-да-расте-по-бързо

5. Nepotpuno brijanje

Neki muškarci rutinski obriju dio lica, dok onaj zahtjevniji dio nekako zaobiđu. Osim što ćete izgledati u najmanju ruku neuredno, to je i nehigijenski. Pripazite na područje vrata, dio ispod nosa, kao i na područje oko madeža (ukoliko ih imate na licu). Opreznije prelazite preko tog dijela, ali ga nikako ne izbjegavajte.

6.  Krivi aftershave

Određena vrsta aftersheva odgovara određenom tipu kože. Preparati za njegu poslije brijanja mogu biti u obliku: losiona, balzama, gela, vodice pa čak i pudera. No mnogo je važniji sastav preparata. Ukoliko imate osjetljivu kožu nikako ne bi smjeli koristiti preparate na bazi alkohola. Time ćete samo dodatno nadražiti kožu te izazvati crvenilo i mogući osip nakon nekog vremena. Za osjetljivu kožu su najbolji blagi tonici i hidratantni balzami (oni ne maste kožu već joj daju vlažnost apsorbirajući se u nju). Ako nakon brijanja na kožu nanesete preparat od kojeg vas koža peče, uzimate krivi aftershave. Alkohol dezinficira područje ali isto tako i razara tkivo, zato se nikada ne stavlja izravno na ranu, već oko rane kako bi spriječio ulazak bakterija. Na ranu se stavljaju određeni antiseptički preparati koji djeluju blagotvorno na tkivo. Ne zaboravite da je svako brijanje u svojoj suštini nadraživanje kože i upravo kvalitetnom njegom nakon brijanja kožu umirujete i obnavljate.

7. Dlake u nosu

Ma koliko se dobro obrijali, ako vam vire dlake iz nosa, sve ostalo pada u vodu. Stvarno je odvratno vidjeti tipa sa šikarom koja se nazire iz nosnica. Dlake u nosu su za mnoge muškarce bolna zona jer čupanje zaista može biti poprilično neugodno. To ne znači da ih ne morate potkraćivati. Postoje prilagođene škarice ili trimeri za uklanjanje dlačica iz nosa. Pomoću škarica to činite sami pri čemu morate biti smirene ruke bez naglih pokreta, da ne bi došlo do oštećenja nosnice. Uklanjanje dlačica pomoću trimera je u potpunosti bezbolno i bezopasno jer trimer ima zaštitnu opnu. Istina, kupnja ovog aparata iziskuje dodatnu investiciju, no ne radi se o tolikom iznosu da si ga ne bi mogli priuštiti. Ipak se radi o osnovnoj higijeni.

Izvor : savjetnica.com