Tutorijal

9 načina kako spriječiti opadanje kose

By  | 

ZBOG ubrzanog načina života sve češći je problem stanjivanje ili čak gubitak kose. Stres, starenje i trudnoća samo su neki od mnogih faktora koji ga uzrokuju. Često nam gubitak kose utječe na samopoštovanje jer je dosta traumatično iskustvo za svakoga.

gusta i zdrava kosa

Stručnjakinja Sally-Ann Tarver, otkrila je svoje tajne za održavanje zdravije kose za MailOnline.

1. Uvijek koristite regenerator

Kosa s vremenom postaje oštećena i krhka jer dolazi do dehidracije. Zato je važno staviti regenerator u svoju rutinu pranja kose. Potražite lagane regeneratore koji sadrže pantenol i glicerin da bi kosu obnovili, bez da je zamaste.

2. Nošenje visokog repa

Stalno nošenje repa i ekstenzije u repu oštećuje kosu, radije nosite opušteni rep ili raspuštenu kosu.

3. Jedite više proteina

Povećanje količine prehrambenih proteina koje jedete može pomoći u prevenciji gubitka kose.

4. Brinite se o Vašem vlasištu

Zdrava kosa počinje sa zdravim vlasištem. Ako vam je tjeme suho, jedno od najjeftinijih rješenja je čisto kokosovo ulje. Nanesite ga prije spavanja, spavajte u njemu i isperite sljedeći dan. Učinite to nekoliko noći za redom.

5. Provjerite svoju štitnjaču

Problemi štitnjače posebno hipotireoza mogu uzrokovati stanjivanje kose i česta je kod žena u postmenopauzi. Može uzrokovati da kosa postane tanka i suha, kao i dovesti do lomljenja noktiju, debljanja i umora. Hipotireozu je najbolje pratiti i liječiti kod svog liječnika opće prakse.

6. Nedostatak vitamina

Vitamin B12 i vitamin D su najčešći nedostaci vitamina koji uzrokuju stanjivanje kose i spor rast kose. Dijetetski B12 se može lako riješiti povećanjem unosa mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda i uzimanjem dobre kvalitete B kompleksa. Međutim, autoimuni oblik nedostatak vitamina B12 može se liječiti samo uz B12 injekcije. Manjak vitamina D je u porastu i definitivno vrijedan konzultiranja s liječnikom opće prakse.

7. Povećajte svoje željezo

Teška razdoblja, vegetarijanstvo, prekomjerne kardiovaskularne vježbe ili redovne donacije krvi, mogu dovesti do niske razine serumskog feritina,proteina koji se pohranjuje u željezo u tijelu. Nisko željezo je jedan od najčešćih uzroka stanjivanje kose kod mlađih žena.

8. Pratite izgled svoga tjemena

Ako ste primijetili da je vaša kosa postala tanja ili da možete vidjeti vlasište na linije kose, djelujte odmah. Ako uočite opadanje kose,momentalno se javite liječniku.

9.Živite zdravo

Kosa se često koristi kao neformalni barometar vašeg zdravlja, prehrane i blagostanja. Ljudi koji žive na zdravoj hrani,vježbaju, ne piju i ne puše imaju veliku i bujnu kosu

 

Izvor: index.hr