Higijena

8 trikova da vaša kosa izgleda sjajno i zdravo!

By  | 

Prepoznat ćete svilenu i njegovanu kosu kada je vidite. Sjaj, zdrava kosa bez petljanja! Ali ukoliko ste jedni od onih koji koriste uvijače za kosu, pegle, te tonu proizvoda, i ujedno bojite kosu redovno, sjaj i zdrav izgled mogu biti nedostižni. Ali sreća, uz par proizvoda možete poboljšati izgled svoje kose za samo par sedmica- pogotovo jer svilen izgled kose potiče od zdravlja kutikule dlake.
Kako biste vratili izgubljeni prirodni sjaj i opće zdravlje kose, pridržavajte se sljedećih stvari:
1.Šamponiranje kose-kada šamponirate kosu, prije svega skupite kosu na vrh glave i onda perete kosu čitavom dužinom. Ova tehnika ne samo da stvara zapetljanje kose, ali takođe isušuje i vrhove kose. Za prirodno ravnu kosu, specifično je da se prirodna ulja spuštaju iz korijena čitavom dužinom do vrhova. Kada je u pitanju kovrčava kosa, prirodna ulja se raspoređuju po uvojcima tako da ne uspijevaju doći do vrhova, te kosa dobija suh i nezdrav izgled. Uvijek se trudit da nakon šampona koristite i balzam za kosu. woman-washing-hair
2. Češljate kosu češljem kada je mokra a četku koristite kada je suha. Kada raščešljavate mokru kosu s četkom, zvuk koji čujete prilikom raščešljavanja je ustvari pucanje dlake. Nježniji i mnogo bolji način je da koristite češalj za raščešljavanje kose, s širokim zupcima. Prvo raščešljajte krajeve i zapetljane dlake, a nakon toga prođite češljem čitavom dužinom kose. Midi-Brush
3. Koristite majicu kako biste posušili kosu umjesto peškira. Kosa se mrsi kada je kutikula lake otvorena. Ukoliko još tome pridodamo grube pokrete s peškirima, onad je lomljenje dlake neizbježno. Stručnjaci preporučuju da kosu prije svega posušite s pamučnom tankom majcom. Umjesto trljanja, obmotajte majcu oko kose, i ostavite je par minuta na glavi kako bi upila višak vode iz dlake.
4. Koristite svilene jastučnice. Pamučne jastučnice upijaju svu vlagu iz vaše kose, svilene jastučnice imaju potpuno suprotno dijelovanje na vašu dlaku. Svilene jastučnice će vam omogućiti svilenu i sjajnu kosu. 48x74-cm-silk-pillowcase-plaid-printed-standard
5. Sušenje kose uvijek završite s sladnim zrakom iz fena. Ovaj zrak će vam pomoći da se kutikula dlake dodatno zatvori, stvorit će vam dodatni volumen kose, ali također i oblik željene frizure.
6. U svoju ishranu unosite dodatno zdrave masne kiseline. Refleksija na kosi, zdrav izgled i dodatna hidratacija kose može se postići unosom zdravih namirnica u organizam. Zato je potrebno da uvijek unosite raznovrsnu ishranu u organizam. Uosite što više, orašastih plodova, avokado, losos.
7. U šampon za dubinsko pranje dodajte i sodu bikarbonu. Da, dobro ste čuli, voda koju mi korstimo bogata je teškim metalima i mineralima koji mogu uzrokovati pucanje dlake, ispiranje boje, kao i suhoću dlake. Soda bikarbona povećava trenje na kosi, te pojačava piling na tjemenu i na dlaci.Također dodatno otklanja nakupine na tjemenu od proizvoda za oblikovanje kose.
8.Koristite proizvode s hidrolizovanim keratinom. Kada kupujete proizvode za njegu kose, procitajte sastav. Ukoliko proizvod sadrži hidrolizovani keratin, postići ćete da vaša kosa povrati sjaj i mekoću. Keratin je neophodan za obnavljanje i jačanje kose.