Kosa

8 namirnica zbog kojih će vam kosa brže rasti!

By  | 

Bez obzira da li pokušavate spasiti vrhove nakon loše frizure ili ste samo u potrazi za novim izgledom vjerovatno nestrpljivo čekate da vam kosa naraste. Svi smo bili u istoj situaciji.

Na sreću, ulaganje truda kako bi kosa narasla se zapravo isplati, pogotovo ako pazite šta jedete. Sad kad znate šta daje rezultate mi vam donosimo 8 namirnica zbog kojih će vam kosa brže rasti.

Losos

Ova riba je puna vitamina D i proteina koji pomaži pri bržem rastu kose. Isto tako, losos sadrži omega tri masne kiseline koje ne samo da podstiču kosu na brži rast već održavaju i tjeme zdravim.

Žuta paprika

Žžute paprike sadrže skoro pet puta više vitamina C nego narandže. Ovo je veoma dobra vijest za kosu, vitamin C je antioksidans koji jača kosu i folikule ali sprječava i pucanje kose.

Kamenice

Nedostatak željeza je uzrok opadanja kose i lošeg stanja tjemena a kamenice su prepune željeza, samo 100 grama sadrži 493 procenta preporučenog dnevnog unosa.2

Jaja

Jaja su odličan izvor omega 3 masnih kiselina a sadrže i biotin (mnogi ljudi uzimaju biotin u vidu dodatka ishrani kako bi poboljšali rast kose. Žumanjac čini kosu dugom i zdravom a ne bjelanjak. Pretjeran unos bjelanjaka može zaustaviti apsorpciju biotina u organizam uzrokujući manjak istog.

Sjemenke suncokreta

Samo nekoliko sjemenki može donijeti dovoljnu količinu vitamina E organizmu što će omogućiti bolju cirkulaciju tjemena i poticati kosu na brži rast.

Slatki krompir

Slatki krompir je prepun beta karotena, prethodnik vitamina A koji ne samo da utiče na zdravije tjeme već i pomaže kosi da brže raste. Izaberite hranu koja je prepuna beta karotena umjesto da unosite u vidu suplementa.3

Avokado

Zbog veoma visoke koncentracije osnovnih masnih kiselina koje se prirodno nalaze u koži avokado je dugogodišnja tajna kako očuvati ljepotu. Kad se direktno nanosi na kosu i tjeme, podstiče prirodnu proizvodnju kolagena i elastina. Pomiješajte avokado sa kiselim vrhnjem i nanesite na kosu. Ostavite 10 minuta i operite kosu.

Bademi

Od ovog orašastog ploda kosa će vam brže rasti i biće gušća zbog visokog udjela biotina. Jedna šolja badema sadrži skoro jednu trećinu preporučenog biotina dnevno. Rezultati su vidljivi mjesec ili dva nakon što ih uključite u ishranu.