Nokti

Hrana za čvrste i zdrave nokte

By  | 

Cink, željezo, B vitamini kao i vitamin A i C vašim su noktima najbolji saveznici. Jedite zato bademe, blitvu, mahunarke, žitarice, meso i ribu. Rezultati stižu već nakon par tjedana.

Loš izbor hrane i nedovoljan unos vode oštećuju nokte koji zbog toga mogu izgledati suho i krhko, imati okomita i vodoravna udubljenja i izbočenja, abnormalnosti u boji kao i različite točkice i mrlje.

Dakako, nokti nisu samo ukras jer funkcija im je i čuvati vrhove prstiju od ozljeda. Poput kose i oni su građeni od nekoliko vrsta keratina – proteina bogatog aminokiselinama sa sumporom, koje poput ljepila drže keratinska vlakna zajedno.

Faktori koji ubrzavaju rast

U prosjeku rastu dva do tri milimetra mjesečno. Brže rastu nokti na rukama od onih na nogama, najbrže raste nokat na srednjem prstu, a svi nokti u pravilu rastu brže ljeti i tijekom trudnoće.

Hrana za nokte

Za zdrave nokte važno je unositi adekvatnu količinu proteina iz mesa. Vitamin B koji se nalazi u bademima i blitvi jača krhke nokte, cink iz mahunarki, žitarica i mesa važan je za rast tkiva, a omega-3 masne kiseline iz lososa i tune popravljaju cirkulaciju, pa svi potrebni nutrijenti stižu do noktiju.

izvor: magazin.net.hr