Tutorijal

7 znakova da prečesto perete kosu

By  | 
Smanjite prečesto pranje kose
pranje kose
V
ećina žena žudi za sjajnom, zdravom i njegovanom kosom, ali mnoge griješe misleći da je treba često prati. Ako vaša kosa ne izgleda onako kako biste željeli, možda je to znak da je prečesto i preintenzivno perete jer to može utjecati izrazito loše na njen sjaj i zdravlje. Doznajte kojih je to sedam znakova koji vam govore da nešto morate promijeniti u rutini njege svoje kose. 

Prečesto pranje kose može dovesti do isušivanja i pucanja samih vlasi i dovesti do toga da što god od njegujućih proizvoda na nju stavili, ništa neće djelovati. Ne postoji određen i točan preporučeni broj pranja kose tjedno jer to ovisi isključivo o teksturi i vrsti vaše kose, ali i prirodnim uljima koje luči vaše tjeme. Na svu sreću, postoje odlični znakovi po kojima ćete primijetiti perete li kosu prečesto pa svakako na njih obratite pažnju.

Četka ne prolazi glatko

Pretjerano pranje kose dovodi do otvaranja kutikule vlasi koje onda postaju grube i suhe i samim time četka kroz kosu ne prolazi glatko. Kada se četkate i češalj zapinje, to je pravi znak da prečesto perete kosu. Za početak smanjite rutinu za jedno pranje tjedno i čekajte da vidite što će se dogoditi.

pranje kose

Boja vam brzo izblijedi

Prekomjerno tretiranje kose šamponom dovest će do toga da vam je boja blijeda i da se brzo ispire. Ako znate da ne perete kosu često, možda se kod vas radi o pranju pogrešnim proizvodom jer je obojenu kosu najbolje čistiti šamponima koji ne sadrže sulfate. Ako želite da vam boja traje duže, zadnje ispiranje kose neka vam bude s hladnom vodom jer ćete tako zatvoriti kutikule vlasi i boja će ostati u njima.

Puca vam kosa

Kao što smo već spomenuli, a i posve je logično – prečesto tretiranje kose šamponom isušuje i samim time dovodi kosu do pucanja. Ako vam je kosa i inače sklona pucanju, posežite za neagresivnim šamponima i pokušajte smanjiti broj pranja tjedno barem za jedno.

pranje kose

Tjeme vam se peruta

Perutanje tjemena znak je da se ono isušilo i da mu treba vlage. Agresivni šamponi i često pranje kose siguran su put koji dovodi do ovog problema. Ako ste primijetili perut, posegnite za šamponom koji njeguje tjeme i smanjite broj pranja za jedno ili dva tjedno.

Kosa vam je masnija

Iako se čini nemogućim, pretjerano pranje kose može je dodatno zamastiti. Stalno šamponiranje navodi tjeme da misli da mu treba još prirodnih ulja i onda ih proizvodi previše i tako dolazi do pretjeranog mašćenja kose. Posežite za šamponima koji nisu agresivni i ne sadrže sulfate i uvijek koristite regeneratore za njegu.

pranje kose

Imate puno dlačica koje strše

Ako ste s vaše dlake skinuli njena prirodna ulja, velika je šansa da ćete imati sitne frizzy dlačice koje strše. Regeneratori koji se ne ispiru mogu biti odlični za svrhu zaglađivanja neukrotivih dlačica, samo pazite s količinom kako ne bi zamastili kosu.

Izvor: fashion.hr