Tutorijal

6 Načina da vaša kosa raste brže

By  | 

U stvarnosti, ne postoji niti jedan magični način da vaša kosa poraste iznimno dugo u kratkom vremenskom periodu ( osim ako računate na ekstenzije). Zato umjesto da žudite za nevjerovatnim frizurama poznatih , slijedi par savjeta kako da vaša kosa raste brže, na staromodan način.

duga kosa

1. Masaža tjemena

​Priuštite sebi masažu tjemena kod kuće. Masiranjem vaše glave, stimulišete protok krvi u tjemenu, koja pomaže da nutrijenti dospiju do vaše folikule dlake brže, i samim tim podstaknete brži rast kose.
​Prilikom pranja vaše kose, masirajte tjeme s vrhovima prstiju, počevši od potiljka, i predjela vrata, sve do predjela čela. Masaža vlasišta pomaže u očuvanju kose i tjemena. Poboljšava cirkulaciju i opskrbljuje bulbus kose kisikom i hranjivim tvarima. Izaziva stezanj i širenje kapilara te kretanje krvnih ćelija bliže zidovima krvnih žila.

2. Vitamin 101

​Za brži rast kose, i njen zdraviji izgled preporučljivo je da pored zdrave ishrane unosite i dodatne vitamine koji sadrže spoj antioksidanata i vitamina B, koji će pomoći da se učvrsti korijen kose, i sama kosa. Suplimenti kao što su biotin (vitamin B7, ili vitamin H), potiču rast zdrave kose ali i noktiju. Piletina, hljeb, riba, žumance, banana, gljive, te neke vrste povrća kao što su karfiol i mrkva predstavljaju dobar izvor biotina.

sisanje-kose

3. Šišanje

​Znamo da pokušavate da izbjegnete bilo koji vid skraćivanja kose, međutim, zdrava kosa brže raste. U suprotnom slučaju, ako pustite da kosa raste, bez skraćivanja, vaši ispucali vrhovi se mogu proširiti na dužinu vaše kose. To će uticati na vaše naredno šišanje, te će biti neizbježno skratiti vašu kosu više nego što ste očekivali.

4. Balzam

Činjenica je da šampon skida sve nečistoće s vaše kose i vlasišta, dok balzam hrani vašu kosu nutritijentima koji čine kosu zdravom i sjajnom. Da biste spriječili skidanje prirodnih ulja s kose, i zadržali njen odličan izgled prestanite s svakodnevnim pranjem kose te počnite koristiti šampone za suho pranje.

feniranje

5. Toplotni uređaji za kosu

​Duboko u sebi, znate da miris izgorene kose koji nastaje nakon korišternja pegle ili uvijača ne predstavlja dobar znak za vašu kosu. Da biste izbjegli toplinsko oštećenje, koristite fen, uvijać i peglu manje, a kada ih i koristite potrudite se da prije toga nanesete neki od proizvoda za toplinsku zaštitu.

6. Ispiranje hladnom vodom

​Prije nego što završite s tuširanjem, isperite kosu s hladnom vodom par sekundi. Ovo će pomoći da se kutikule kose zatvore, spriječit će isušivanje kose i toplinsko oštećivanje. U drugom slučaju, pokušajte koristiti manje vruću vodu tokom pranja kose, jer vrela voda isušuje i oslabljuje vašu kosu tokom vremena