Kosa

3 stvari koje činite a štete vašoj kosi

By  | 

Svi mi znamo da određene stvari koje činimo mogu štetiti vašoj kosi: konstantno izlaganje toploti, izbjeljivanje. Ali nisu samo ove činjenice štetne za vašu kosu, kosa se može oštetiti i sa konstantnim, malim stvarima i navikama koje izazivaju oštećenje na vašoj kosi. Ukoliko ste primjetili veće opadanje kose, ili pucanje nego inače, vrijeme je da uzmete u razmatranje i male sitnice. U nastavku smo vam skrenuli pažnju na tri stvari koje sigurno radite vašoj kosi a koje su štetne.
1. Pranje kose

Već sigurno znate, kosu nesmijete prati s vrućom, odmosno vrelom vodom, ali niti biste je trebali prati svaki dan. Ovo su dva osnovna načina da kosu očuvate zdravom. Pranje mlakom vodom je idealno. Takođe, trebali biste izbjegavati grubo sušenje kose s peškirom. Ukoliko možete, idealno bi bilo da nježna istapkate kosu s mekanim peškirom, jer kosa kada je mokra najosjetljivija je, te vrlo lako puca.

79616ea3dcc18e9cff76

2. Oštećenja od sunca ( čak i u zimskom periodu)

Da, vaša kosa se može oštetiti od sunca, kao i koža. UV zraci mogu izblijediti boju, povećati isušenost ali i ispucale vrhove. Ukoliko znate da ćete veći dio dana provesti vani, ponesite s sobom šešir kao zaštitu za kosu. Ukoliko ne želite nositi ovakav vid modnog dodatka, onda se opredijelite za proizvode koje u sebi sadrže zaštitu od UV zraka.

3. Visoki rep

Iako su popularni i efektni modni izričaji, visoki rep ali i punđe, pletenice oštećuju uveliko vašu kosu. Ukoliko kosu često vežete, veća je mogućnost da će vam kosa početi ispadati. Stalno povlačenje i zatezanje kose oštećuje se folikula dlake, te se na taj način smanjuje i njen ponovni rast. Pokušajte izbjegavati što više vezanje kose, ali i bilo kakvo fizičko povlačenje. S kosom je najbolje postupati blago i nježno, jer je delikatna stvar.

27e1d2a6e826d2142089