Tutorijal

12 tajni koje vam vaš frizer neće otkriti

By  | 

Bez obzira na to smatrate li posjetu frizerskom salonu kao o zabavno wellnes zadovoljstvo ili kao nešto što morate obaviti što je brže i efiksnije moguće, ono što želite je dobiti najbolju moguću uslugu. Mi smo porazgovarali s nekoliko frizera/stilista koji su otkrili kada je najbolje vrijeme za posjetu salonu, kako se najbolje naručiti u “zadnji čas” i još mnogo toga…
Najbolji način da pronađete frizera …

… je putem preporuke. Ovo je stvarno kako frizeri najviše “pronalaze” mušterije. Dakle, raspitajte se okolo – prijatelje, obitelj, čak i strance na ulici čija vam se kosa sviđa. Saznajte gdje se friziraju i kad ugovorite termin spomenite tko vam je preporučio salon. Zatim, ako vam se sviđa krajnji rezultat, podijelite ljubav i dalje pa preporučite salon svojim poznanicima (vaš frizer će vam biti zbilja zahvalan).

Najgori termini su…

… subota ujutro. Nije u svakom frizerskom salonu u isto vrijeme “ludnica”, ali opći je konsenzus da se izbjegavaju subote (njihov najprometniji dan i vrijeme kada najčešće moraju uređivati mladenke), posebno subotu ujutro. Petak također nije idealan, budući da je kraj sedmice i vaš frizer je najvjerojatnije umoran i veseli se vikendu (razmislite o tome koliko ste vi usredotočeni u petak popodne, ima smisla, zar ne?).
Ostali loši termini: prvi mogući termin u danu, budući da se frizer još nije do kraja “aklimatizirao”, a i mogao bi malo zakasniti. Posljednji termin također nije najbolji, jer je tad vaš stilist već pomalo umoran i spreman za odlazak kući.

Najbolji termini su…

Primjerice srijeda ili četvrtak, kasno ujutro ili rano poslijepodne. Pokušajte rezervirati drugi ili treći termin u danu. Frizer tad nije umoran, ali se već naviknuo na radnu rutinu. U salonu nije tolika gužva pa ćete imati više opuštenijeg vremena s frizerom i u ovo je vrijeme lakeš dobiti termin u posljednji čas.

Ako želite potpunu promjenu frizure…

Prilikom rezerviranja termina recite o čemu se radi kako bi frizer ostavio malo više vremena za konzultaciju. Donesite slike kao primjer onoga što želite. Dobar frizer iskreno će vam reći je li vaš odabir dobar ili ne ovisno o obliku vašeg lica, vrsti kose itd… Isto tako preporučit će kako tu frizuru najbolje prilagoditi vama.

Najbolji način da dobijete termin koji želite…

…je da rezervirate dovoljno unaprijed. Idealno bi bilo da idući termin dogovorite još dok ste u salonu. Ovako ne samo da ćete moći birati dan i vrijeme u danu, već time pokazujete i lojalnost svom frizeru.

Najgora stvar koju možete napraviti je…

… je da zakasnite ili se uopće ne pojavite. Time ne samo da pokazujete nepoštovanje prema svom frizeru već time pomičete sve ostale zakazane termine ili oduzimate mjesto nekome tko bi došao na zakazani termin. Ako želite najbolju uslugu, pojavite na vrijeme, pogotovo ako ste rezervirali posljednji termin u danu (naši frizeri kažu da ako zakasnite na posljednji termin u danu možete zaboraviti na bilo kakav „specijalni“ tretman).

Najbolja stvar koju možete napraviti je…

… dati dobru napojnicu. Ako želite najbolji mogući tretman (i šansu da dobijete termin u posljednji čas ili u vaše idealno vrijeme) dajte svom frizeru napojnicu (10 -15 posto je dovoljno). Frizeri jako dobro znaju cijeniti mušterije koje se dobro odnose prema njima i znaju to itekako vratiti.
Jednako važno je i otkazivanje termina. Ako se dogodi da ne možete doći u termin kada ste dogovorili, pravovremeno otkažite kako biste dali šansu nekome drugome. Frizeri će to itekako znati cijeniti.

Nekoliko centimetara nije isto za svakoga…

… odnosno za vas i vašeg frizera. Dakle, umjesto da im kažete da želite da vam kosu skrate za 3 ili 5 centimetara, vi im radije pokažite koliko biste htjeli da vam odreže kose kako ne bi bilo zabune. Druge riječi koje često mogu dovesti do zabune su „pepeljasto“, „slojevi“, „stepenasto“ i „gradacija“. Sve ove stvar mogu značiti različite stvari različitim ljudima, čak i različitim frizerima. Da bude jasno, koristite slike ili više opisa kako biste objasnili ono što želite ili pitajte svog frizera što za njega određena stvar znači.

Ako trebate hitan termin u zadnji čas…

… budite iskreni. Objasnite svoju situaciju jer u salonima obično žele izaći u susret (osobito ako ste redovna i dobra mušterija, još jedan razlog da date dobru napojnicu). Postoji nekoliko načina kako dobiti termin u zadnji čas: 1. Ako su svi termini u salonu rezervirani tražite da vas stave na listu čekanja i dajte svoj broj mobitela kako bi vas nazvali u slučaju da netko otkaže. Možete i još jednom ili dva puta nazvati u salon da vidite je li se otvorila kakva mogućnost za „izvanrednim“ terminom. Ovo će im pokazati da ste zbilja u stisci i da ozbiljno trebate pomoć. No nemojte zvati više od 2 puta jer ne želite biti naporni.
2. Ako imate dobar odnos sa svojim frizerom, pristojno pitajte osobu koja se javila na telefon možete li razgovarati s njim/njom ili im ostaviti poruku u kojoj ćete objasniti situaciju izravno. Frizer će povremeno doći ranije ili ostati kasnije u salonu kako bi se pobrinuo za svoje vjerne mušterije ako se radi o hitnom slučaju.

Jeste li se ikad zapitali zašto cijene toliko variraju od salona do salona?

To ovisi o nekoliko faktora. Jedno je lokacija salona – saloni u centru grada ili „prestižnijem“ naselju vjerojatno će naplatiti više. Drugi su –  frizeri u salonu – ovisi o tome kakva znanja i kvalitete posjeduju te koliko iskustva imaju. U većini slučajeva cijena nije najbolji pokazatelj koliko će dobro vaša frizura ispasti, zato je bolje osloniti se na preporuke prijatelja ili znanaca, a ne na ime ili adresu salona.

Pravi razlog zašto nečije šišanje traje duže od drugih…

… je tekstura kose. Frizeri kažu kako se tanka i rijeđa kosa šiša brže od jake i guste, te da je tekstura kose bitnija od duljine. Dakle, ako znate da imate jako gustu kosu, budite spremni ostati nešto duže u salonu.