Nokti

Prirodni tretmani za jačanje noktiju

By  | 

Donosimo vam nekoliko prijedloga za prirodne tretmane vaših noktiju :

2914.large

Suncokretovo ulje 1/4 čaše, vitamin A – 5 kapi, jodna tinktura – 4 kapi.

U toku 15 dana raditi uveče svakodnevno 20-to minutne tople kupke za krajeve prstiju. Poslije tretmana nokti se mogu premazati 5% rastvorom tanina koji jača nokte.

Za jačanje krtih noktiju mogu se 1-2 puta nedeljno raditi kupke od toplog biljnog ulja sa dodatkom 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.

Nokti brže rastu i postaju jači ako se u hrani koriste želatin, namjernice bogate bjelančevinama, mineralnim solima, vitaminima.

Dobar efekat za jačanje krtih noktiju daju naprstci od pčelinjeg voska. Na vodenom kupatilu rastopiti pčelinjin vosak, zatim umočiti prste u tpoli vosak. Ohlađeni vosak u obliku naprstka pokušajte da sačuvate do jutra.

Redovno utrljavajte u nokat i kožu oko nokta sok od limuna, sirće, sok od crne i crvene ribizle. Ovaj tretman jača nokte.

Jako su korisne tople kupke od kuhinjske soli koje se mogu raditi za 1-2 dana.

Ako se na rukama lome nokti, pomešati 1/4 čaše ulja i pola čaše sirćeta i u toj smjesi držati vrhove prstiju po nekoliko minuta u toku nekoliko dana, dok nokti ne ojačaju.

Da bi se izbjegla krtost noktiju potrebno ih je mazati glicerinom (preko noći).

Da bi nokti dobili čvrstinu uzeti tvrdo kuhano žumance i 4 g pčelinjeg voska, rastopiti na vodenom kupatilu, dodati malo breskvinog ulja da se dobije krema. Tom kremom trljati svako veče nokte i staviti rukavice.

fibreglass-treatment

 

Za krte nokte se preporučuju 10-to minutne kupke od ljekovitog bilja, pomešanog sa jabukovim sirćetom (1:1).

Nekada se oko nokta stvore zanoktice, a to su male, jako bolni djelići kože. One se pojavljuju zbog suhoće kože: ona ne izdržava pritiske nokta koji raste i kida se. Da bi se to izbjeglo, kožu oko noktiju treba češće mazati, poslije pranja ruku, masnom kremom, a pokožicu pažljivo odmaći od noktiju. Stvorene zanoktice se mogu pažljivo odsjeći makazicama i dezinfikovati vodonik-peroksidom ili rastvorom permanganata.

Sok od limuna sprečava narastanje kožice na korenu nokta i sprečava nastajanje zanoktica.

Još jedan problem – a to je bojenje noktiju. Ono se najčešće javlja kao posljedica pušenja, pogoršanja zdravlja (anemija i sl.). Ponekad lak za nokte ostavlja mrlje, ako boja iz njega prodre u nokat. Najradikalniji način da se uklone mrlje koje su se pojavile je da se na neko vreme prestane sa korištenjem laka i da se sačeka da nokti narastu.