Kosa

KAKO NOSITI PERIKU? (VIDEO + GALERIJA)

By  | 

Bilo da su izrađene od ljudske kose ili sintetičkih vlakana, perika vam može pomoći da u potpunosti promijenite svoj ​​izgled i vrlo je učinkovita ako se borite s problemom gubitka kose. Saznajte kako nositi periku kako biste postigli prirodan izgled i pročitajte nekoliko izvrsnih savjeta za održavanje perika.

1796547_595956663805831_1265972434_n

Odaberite pravu boju

Dok perika može biti bilo koje boje ako se spremate za kostimiranu zabavu, ako želite postići prirodan izgled ipak ćete morati prihvatiti neka ograničenja kada je riječ o boji vaše vlasulje. Da biste smanjili šanse da vaša kosa izgleda umjetno i neprirodno, izaberite periku najbližu vašoj prirodnoj boji kose i/ilido tri nijanse tamnije ili svjetlije boje.

Također možete promijeniti boju na temelju sezone, s tamnijim nijansama u hladnijim mjesecima i svijetlijim za proljeće i ljeto.

Prilagodite periku

Najveća pogreška je izvaditi periku iz kutije i staviti je na glavu, bez prilagodbe. Iako neki prodavači perika nude usluge prilagodbe, ipak je najbolje s perikom otići kod frizera koji će vam pomoći u kreiranju najbolje frizure. Bilo da je izrađena od ljudske kose ili sintetičkih vlakana, vlasulja će uvijek izgledati bolje kada se prilagodi stilu koji odgovara vašem obliku lica.

10841869_736490423085787_4701547188791421357_o

Održavanje perike

Čak i ako ste kupili jeftiniju, sintetičku perika, trebali biste i dalje ulagati u proizvode posebno stvorene za održavanje perika. Za vlasulje izrađene od ljudske kose, trebate nježne proizvode koji su usmjereni na obojenu kosu. Kupujte proizvode koji ne sadrže sulfate.

Vlasulje od sintetskog materijala najčešće imaju proizvođačevu deklaraciju i uputu za održavanje. No i bez toga nećete mnogo pogriješiti budete li postupili na sljedeći način: uronite vlasulju u blagu toplu otopinu vode i šampona i lagano ju provlačenjem i laganim gnječenjem operite. Isperite u toploj vodi, umotajte u ručnik da upije što više vode i osušite obješenu na zraku ili malo dalje od izvora topline. Suhu, češljanjem i četkanjem oblikujte u frizuru. Još bolje će to učiniti vlasuljar pomoću kalupa i stalka koji će je po potrebi uviti na uvijače te stručnim češljanjem vratiti joj prvobitni oblik.

pranje perike

Najvažnije je kod perika koje nisu od prirodne kose da se peru u hladnoj vodi i češljaju samo dok su suhe. Perike mogu podnijeti i određenu dozu topline, ali nije preporuka da se sami bavite time. Ponekad imaju i umjetan sjaj, ali tada je dovoljno natopiti periku ili ekstenziju u omekšivač i ostaviti dva dana. Tako će postati više mat, poput prirodne kose, a i dobro će mirisati.

Nemojte posve sakriti prirodnu kosu

Ako je ikako moguće, koristite svoju prirodnui kosu kako biste prikrili činjenicu da nosite periku. Naravno, uvjet je da vaša kosa i perika budu identične nijanse.

Pripazite na sjaj

jedan od najočitijih znakova da nosite periku je njihov neprirodan sjaj, ponajviše kod sintetičkih perika. Koristite puder za kosu koji će vam pomoći da umanjite sjaj. Puder nanesite pomoću kista ili pomoću posebnog štapića za perike.

10847231_736825506385612_3541728282308700884_o

Držite periku podalje od topline

Ekstremna toplina može oštetiti periku; i onu od prirodne kose kao i onu od sintetičkih vlakana. Ponekad čak i toplina kojoj ste izloženi u vašoj kuhinji može imati negativan učinak. Izbjegavajte stajanje iznad vrućeg lonca ili otvaranje pećnice, pogotovo ako imate sintetičku periku – toplina ju može uništiti u sekundi.

Mijenjajte perike kako bi duže trajale

Idealno je ako možete imati 2 ili 3 perike. Noseći ih naizmjence, produžit ćete njihovo trajanje a ujedno ćete imati rezervu kada neku periku treba oprati.

Izbjegavajte volumen

Izbjegavajte dodavanje previše volumena na tjemenu,  jer to to obično povećava umjetni izgled vaše kose.

Kapa 

Preporučuje se nošenje kape, napravljene specijalno za perike, kako biste spriječili da prirodna ulja iz vašeg vlasišta skrate životni vijek vaše vlasulje.

Galeriju slika pogledajte OVDJE.