Kosa

10 mitova o njezi kose u koje ne trebate vjerovati

By  | 

Zasigurno ste već nekoliko puta pročitali kako vašoj kosi ogovaraju određene namirnice, ili navike koje trebate raditi kako bi vaša kosa izgledala njegovano i zdravo. Mi smo izdvojili neke od mitova u koje ne biste trebali vjerovati, jer su potpuna neistina.
1. Hladna voda zaglađuje kosu
Hladna voda zaglađuje kosu jer zatvara kutikulu dlake. Međutim ovo je potpuna neistina. acconciature-inverno-2015
2. Ukoliko češće perete kosu, tjeme se brže masti
Jednako kao i gustoća i boja kose, brzina lučenja sebuma na kosi određena je genetikom. Ni češće ni rijeđe pranje kose ne utječe na to koliko će se vaša kosa brzo zamastiti. Međutim preparati prikladni za vaš tip kose mogu povoljno utjecati na reguliranje rada lojnih žlijezda.
3.Njega kose posebnim preparatima učinit će je gušćom
Kao što je već rečeno, gustoću kose određuje genetika. Ipak, odgovarajući preparati mogu dati vašoj kosi privremeni volumen.
4. Vrhovi kose mogu se oporaviti
Rascvjetale vrhove možete privremeno zatvoriti uz pomoć maski i ulja koja su namijenjena za njegu kose. Međutim jedina trajna terapija za zdravu i njegovanu kosu je redovno skraćivanje vrhova i šišanje.Beautiful-Hair-Hacial-Tips-e1505825935798
5. Kosa se navikava na šampon
Kosa ne može stvoriti ovisnos prema određenom šamponu.
6. Isušeno tjeme uzrokuje pojavu prhuti
Istina je u potpunosti suprotna, naime prhut se javlja kod osoba s masnim tjemenom. Dakle, ukoliko primjtite pojavu prhuti, prestanite koristiti ulja za njegu kose, i pređite na hidratantne maske.
7. Često češljanje njeguje kosu
Učestalim češljanjem kose ćete rasporediti masnoću s tjemena po cijeloj kosipa će se ranije i zamastiti. Određenim četkama često dođe i do pucanja kose i oštećenja, posebno ako to radimo kada je kosa mokra. Beautiful-Hair-Color-Ideas-for-Brunettes-38
8. Prirodno sušenje kose, bolje je od sušenja fenom
Ukoliko imate kratku kosu, sušenje fenom i nije potrebno. Međutim ukoliko imate dugu i gustu kosu, potrebno je da je osušite fenom, jer voda izvlaći prirodna ulja iz dlake, te je čini suhom i krhkom. model-wears-blonde-hair-in-soft-wavy-hairstyle-940x730
9. Češće šišanje kose uzrokuje brži rast kose
Kosa raste iz korijena, a ne iz vrhova, stoga šišanje ne utiče na njen rast, ali na zdrav izgled kose, itekako je važno redovno šišanje vrhova.
10. Ukoliko iščupate sijedu dlaku, na njenom mjestu će narati tri nove
Ovo jednsotavno nije moguće, ali u svakom slučaju ne biste trebali čupati dlake, iz razloga što možete oštetiti folikulu ili dovesti do urastanja dlaka.